Fra(m)tid(s)kontrakt

Ett framtidskontrakt är presenterat av socialdemokraterna på Värmdö. Först i en kåserande artikel  i NVP och senare i komprimerad form i samma avisa. Fynd: näringsfattig skåpmat och nötta kängor.

Punkt 1. (av fyra) i kontraktet: ”Ingen som kan arbeta skall behöva gå på socialbidrag.” – Någon däremot?                 Vidare:… ge arbete åt dem, som ”förstärker kvaliteten i vård, skola och omsorg.” Förespår (S) politiska beslut om vem som skall få arbete i kommunen, om man vinner valet?

Att kunna försörja sig själv och ingå i ett socialt sammanhang, är en av förutsättningarna för ett bra liv. I vår demokratiska rättsstat har den, som inte kan jobba, rätt till samhällets stöd, genom att få del av indrivna skatter.  Välfärdens behov av medel ökar. Det främjas inte av ett skattetryck, som hindrar nyetableringar och möjligheter att överleva som företag. Det behövs förbättringar och förenklingar, för att människor skall våga starta och kunna driva företag och ha bra chans att stå sig i en allt hårdare global konkurrens.

Ungdomar, som inte är intresserade avs akademiska studier, borde få möjlighet till premisser som: ”arbetslån likt studielån” och ”arbetsbidrag likt studiebidrag” som uppstart och konsolidering en tid. Det är inte allena saliggörande att nöta en tredjedel av livet på skolbänken och läsa, när man har begåvning för praktiskt arbete och för att lösa vardagsproblem.

EU:s inre marknad med fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital behövs. Det är en grund för konkurrenskraft och en möjlighet att sälja varor utanför landets gränser, vilket ger utländskt kapital för inhemsk produktion. Plus skattemedel till stat och kommun.

Det frihandelsvänliga Sverige har under 150 år byggt upp en fantastisk levnadsstandard. Vi vill ha en chans att behålla den!

Som lokal moderat vill – och vet –  jag, att Värmdö kommun fortsätter sin inte alltid självklara strävan, för att främja det lokala näringslivet med regel- och föreskriftsförenklingar så långt lagen tillåter. Aktiv kommunikation med företagen. Effektiv samordning. Korta ledtider.

Det tål att sägas igen : Politiker kan inte skapa jobb bara förutsättningar för jobb.

”Jag gör skillnad” säger  Anna Maria Corazza Bildt. Det kan alla göra genom att ta sitt ansvar och rösta i EU-valet 25 maj i år.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: