Framtids(M)öjligheter genom privatisering

Vi lever i en värld av snabba och dramatiska förändringar. De sociala institutionerna måste följa med i utvecklingen, när vi blir ständigt flera, som måste dela på resurserna. Den framtida vården är beroende av vilka förutsättningar politiken ger.  Lagen om valfrihet i vården (LOV) ger nya möjligheter till utveckling och innovationer.

Lov som trädde i kraft 2009, har öppnat möjligheter till och resulterat i privatiseringar i välfärdssektorn. Uppemot hälften av de s k brukarna har gjort egna val. Många undersökningar visar, att de som valt själva är mera nöjda, än de som inte fått chansen. Värmdö år en av c:a 180 kommuner som infört LOV.

I ett nyligen presenterat Framtid(S)kontrakt säger socialdemokraterna, att privatiseringar i vården innebär oordning och oreda

LOV har betytt nya möjligheter till kvinnligt företagande  i välfärdssektorn. Det har skapat läge för nya företagare med ordning i finanserna och givit reda pengar i hushållskassan eller till investeringar i företaget. Det har gagnat vård och omsorg.

Våra kommunala institutioner arbetar efter bästa förmåga under givna villkor, ekonomiskt baserade på de skattemedel, som årligen tilldelas ur kommunens budget. Med stort kunnande och goda ambitioner. Samma lagar och förordningar gäller för alla, som arbetar i vården. All personal, kommunal som  privat, vill kunna arbeta med fokus på dem, som behöver hjälp och vård. Den kända administrativa överbelastningen är ett strukturellt problem, som bl a kan lösas genom förminskat regelkrångel.

Filantropins tider är sedan länge svunna. Företagare, stora som små, måste gå med vinst för att överleva, betala lån och amorteringar, satsa på förbättringar i företaget, kunna utvidga och anställa. Bolag med otillbörliga vinstintressen skall inte kunna exploatera vården. Att reglera ekonomiska avarter, arbetas med på nationell nivå.

Positiva effekter av privatisering i välfärden är många. Människor som vågar och vill, kan skapa jobb åt sig själva och andra. Mera skattemedel kommer kommunen tillgodo – som kan satsas på välfärden.  Även en sänkning av kommunalskatten gynnar det privata företagandet i flera led. Även det ger flera skattekronor i kommunens kassakista.

Winston  Churchill om socialism: ”Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: